WordPress Panel Kullanımı

Destek

Wordpress Sistemlerde

WordPress dünyada en çok kullanılan CMS’dir (İçerik Yönetim Sistemi). Yaklaşık 40 milyon site tarafından kullanılmaktadır ve bu varolan bütün sitelerin %39’una karşılık gelmektedir. WordPress’e bağlı çalışan Woocommerce ise E-ticaret sitelerinin %28’inde kullanılmaktadır.

Yazımızda genel anlamda wordpress arka yüzünün kullanımı hakkında bilgi vereceğiz.

Giriş

Size verdiğimiz panel adresini, browserin adres çubuğuna yapıştırıp “enter”e basınız.

Karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir. Verdiğimiz Kullanıcı adı ve Sifreyi yazarak “Giriş” butonuna basınız.

Başlangıç

Bu Wordpresin ana ekranıdır. Ortada siteye ilişkin kimi bilgiler verilmektedir. Esas kullanacağımız bölümse soldaki menü alanıdır.

Yazılar; sitenin içeriğini oluşturan ögelerdir. Bu hizmetlerinizin, ürünlerinizin tanıtıldığı, bloğunuzun yer aldığı bölümdür

Ortam; Resimlerinizin yer aldığı, yükleme, silme işlemlerinizi yapacağınız bölümdür.

Sayfalar; statik ve özel işleve sahip sayfaların yer aldığı bölümdür. E-ticaret sistemleri dışında göremeyebilirsiniz. Bu sayfaları silmeyiniz, yayımdan kaldırmayınız.

Yazılar

Sol menüde “Yazılar” ögesine tıkladığımızda, bütün yazıların listelendiği bir ekran karşınıza gelir.
Üstte “Yeni Ekle” butonuna tıklayarak yeni yazı oluşturabilirsiniz. Listelenen yazıların başlığına tıklayarak, o yazının düzenleme sayfasına girebilirsiniz.

“Yeni Yazı Ekle” butonuna tıkladığınızda düzenleme ekranı karşınıza gelecektir. Yeni bir yazı için 4 bölümü kullanmanız yeterlidir;

1- Başlığı yazınız
2- İçerik bölümüne yazı, resim ekleyiniz
3- Sağ bölümden “Kategori”yi seçiniz
4- Sağ bölümden “Öne çıkan görsel”i seçiniz

Yazı Blokları (Gutenberg)

İçerik bölümüne düz yazı ekleyebileceğiniz gibi Wordpresin hazır bloklarınıda kullanabilirsiniz. Bunlar önceden kodlanmış, tasarımı hazırlanmış ögelerdir. Galeri, Ortam ve Metin, Resim ve Alıntı en çok kullanılan hazır bloklardır.

Resimler

ÖNEMLİ !!! : Herşeyden önce yükleyeceğiniz resmin web ortamına uygun olması gerekir. Bunun iki yönü vardır; Birincisi resim dosyasının adı web yazım kurallarına uygun olmalıdır. İkincisi resmin boyutunun en fazla 500 Kb olması gerekir. 

Bu özelliklerde olmayan resimler sitenizde sorunlara (geç açılma, açılmama, resimlerin görünmemesi vb..) neden olabilir.

İnternet yazım Kuralları yazımızı inceleyebilirsiniz.

Diğer dikkat etmeniz gerekense konuysa düzenli olmaktır. Bu sayfa veya ürün kategorileri için klasörler oluşturarak sağlanabilir. Yüzlerce resmin bir yerde olması onlara ulaşmanızı oldukça zorlaştıracaktır. Örneğin bir Londra resminin “avrupa/ingiltere/sehirler” klasör ağacında yer alması, sonradan ona erişmenizi kolaylaştıracaktır.

Yeni resim yükleme

1- Sol taraftan resmin yükleneceği klasöre tıklayınız

2- “Yeni Ekle” butonuna basınız

Yeni Klasör oluşturma

1- Üst klasöre tıklayınız. Örn. “urunler”

2- + Butonuna tıklayıp açılan alana klasör adını yazınız.

Kategoriler

Soldaki menüde “Yazılar” ögesinin altında “Kategoriler” bulunmaktadır. Bu bölümde kategorileri düzenleyebilir, yenilerini ekleyebilirsiniz.
Çoğu web sitesinde kategori bölümü önceden bizim tarafımızdan hazırlanır ve sizin erişiminize kapatılır. Bunun iki nedeni bulunmaktadır; Birincisi yazı kategorileri genellikle başka işlemler gerektirmektedir. En basitinden menüyle ilişkilendirmektir. İkincisi site mimarisi kategorilerle oluşturulur ve Seo açısından çok önemlidir. Burada yapılacak hatanın önemli sonuçları olacaktır.

Yazar; İthaki Ajans Oluşturulma; | Güncelleme; 13 Oca 2023